یكشنبه 3/2/1396 همزمان با سالروز شهادت هفتمین پیشوای شیعیان، امام موسی كاظم «علیه السلام»، مدیر کل امور اتباع استان قم آقای رمضان پناهی برای دیدار با مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی موحدی نجفی در دفتر معظم له حضور یافت.

آقای پناهی گزارش مفصلی از وضعیت اجتماعی و فرهنگی مهاجران خدمت مرجع عالی قدر بیان نموده و در مورد آسیب‌های موجود در بین مهاجرین افزود:
از دید مهندس صادقی استان دار محترم قم حضور مهاجرین محترم یک فرصت است نه تهدید، با توجه به این نگاه ما سعی و همتمان بر حل مسایل مربوط به مهاجرین است.
یکی از آسیب های بین مهاجرین منازعات و دعواهای حقوقی و خانوادگی است. برای حل این اختلاف ها کمیته‌ای تشکیل دادیم تا بدون مراجعه به دادگاه مسئله اختلافی با کمترین زمان به صورت رایگان حل شود. در این کمیته یک نفر نماینده از سازمان ملل، یک نماینده از امور اتباع و یک روحانی به عنوان نماینده از سوی مهاجرین حضور دارند. از طرف اتباع بنده خودم حضور دارم. تا کنون حدود 300 پرونده داشتیم. از این مجموع حدود 290 پرونده بدون مراجعه به دادگاه حل شده است.
از دیگر آسیب ها که در این دو سال پیش آمده این است که برخی از جوانان مهاجر در قم ازدواج کرده‌اند اما فعلا همسرانشان به کشورهای غربی مهاجرت کرده‌اند و زنان بلا تكلیف رها شده‌اند. غالب اینها طبق گزارش های که داده می شود قصد بازگشت به ایران را نداشته و به زنان می‌گویند شما می دانید و کارتان. اما بستگان مرد حاضر نیستند تا برای پرداخت نفقه اقدام نمایند. این موارد دست به دست هم داده و باعث ایجاد مشکلاتی برای خانواده‌ها و اداره اتباع شده است و متعاقب آن پیامدها و آسیب‌های اجتماعی ناخوشایندی از این ناحیه به وجود می آید.
مشكل دیگر اعتیاد است. بنده سابقه ۱۵ ساله در مبارزه مواد مخدر دارم و در این كار تخصص دارم. قبلا قاچاق ها توسط افغانستانی‌ها نبود. بین افغانستانی ها معتاد بسیار کم بود حتی سیگاری هم کم بود و غالبا فروشنده بودند ولی فعلا بین افغانی ها معتاد خیلی زیاد است و این یك آسیب و خطر جدی است.
مدیر كل امور اتباع قم در خاتمه سخنانش افزود: از شما تشکر می کنم، خیلی برای ما جای خرسندی است که حضرتعالی به مسایل اتباع و حمایت مهاجرین اهتمام دارید و ما دوست داریم با حضرت عالی به صورت فصلی در ارتباط باشیم و از راهنمایی‌های شما استفاده کنیم.
حضرت آیت الله العظمی موحدی نجفی ضمن عرض تسلیت سالروز شهادت امام موسی بن جعفر «علیهما السلام»، از فعالیت‌ها و احساس مسئولیت ادره كل اتباع وزارت كشور و جناب آقای رمضان پناهی ریس ادراه اتباع قم در مورد مشكلات مهاجرین و به ویژه طرح اخیر برای ساماندهی افراد بی‌مدرك قدردانی نموده و خواستار ادامه این روند و توجه بیشتر در این زمینه شد.
معظم له در مورد منازعات خانوادگی موجود در میان مهاجرین كه مدیركل اتباع قم متذكر آن شد فرمودند: دفتر مرجعیت از آن وقتی که به وجود آمده است در قبال مهاجرین احساس مسولیت كرده و نسبت به آنان بی تفاوت نبوده است. در مورد طلاق برنامه دفتر این است که با صدور حکم قطعی دادگاه جمهوری اسلامی و یا حضور شوهر، طلاق در دفتر اجرا می شود و بدون آن وکلای ما اجرای طلاق نمی‌کنند. از نظر شرعی چند چیز از مختصات شوهر نسبت به زوجه است یکی از آنها طلاق است. روایات زیادی است که می گویند اگر شوهر به زن مصرف ندهد زن به حاکم شرع مراجعه کند، اگر شوهر مال دارد حاکم شرع از آن بدهد، اگر شوهر مال نداشت از بستگان نزدیک مانند پدر، برادر، جد و… شوهر طلب همکاری و مساعدت مالی برای زوجه کند اگر آنها نداشتند خود حاکم شرع و یا موسسات خیریه در صورتی كه امكاناتی در اختیارشان باشند نفقه زوجه را بپردازند. باید این راه‌ها سنجیده شود اگر هیچ کدام میسر نبود، آن وقت نوبت به نظر حاكم شرع می رسد. و همچنین شرایط ضمن عقد و وكالت بلاعزل زن در مورد طلاق اگر اختیاری بوده و مخالف كتاب و سنت نباشد مورد تایید خواهد بود.
ایشان در ادامه افزودند:
روشی که شما پیش گرفتید از ۳۰۰ پرونده ۲۹۰ مورد با مصالحه حل شده بسیار خوب است و قابل تحسین منتهی سعی شود در حد امکان حقِ کسی ضایع نشود، چون مربوط به حقوق انسان ها و مؤمنین است حقوق انسان در اسلام خیلی مهم و حائز اهمیت است جا دارد در این مورد دقت بیشتر شده و در حق طرفین دعوا اجحاف نشود.
حضرت آیت الله العظمی موحدی نجفی مد ظله العالی با اشاره به آیات قرآن و آموزه‌های اسلام در مورد برخورد نیرو‌های امنیتی و رسیدگی به پرونده‌های قضایی مهاجرین و دادن مدارك اقامتی به آنان نكاتی را یادآور شده و فرمودند:
قرآن کریم می‌فرماید: قولوا للناس حسنا؛ با مردم سخن نیکو بگویید(بقره 83). ناس مطلق است هیچ قیدی ندارد. این بیان حتی شامل غیر مسلمان و غیر مؤمنان نیز می شود. خوب است آقایان به نیروی های حافظ امنیت تحت امرشان تذکر بدهند تا رفتارها با مهاجرین خوب باشد و خدای ناکرده با توهین و اهانت نباشد و از ایجاد عقده بپرهیزند. اگر برخورد ها خوب باشد مردم افغانستان و مهاجرین، اسلام و کشور اسلامی را دوست دارند حاضرند با شکم گرسنه هم زندگی کنند ولی دست به مهاجرت به کشورهای غیر اسلامی نزنند در این قسمت همه مسئولیت داریم.
مسئله دیگر خانواده‌هایی است که مدرک ندارند و با زن و بچه زندگی می کنند خوب است کاری برایشان انجام شود و مدارک اقامتی به آنان داده شود و طرد مرز نشوند، انشاءالله به این مسائل توجه جدی داشته و اهتمام جدی به خرج دهید و خداوند متعال توفیق روز افزون به شما عنایت فرماید.
در پایان جناب آقای رمضان پناهی مدیر كل اتباع استان قم در رابطه با مدارك اقامتی مهاجرین اظهار نمود: در طرح و تسهیلات آینده افراد بدون مدرك شناسایی شده و ساماندهی می‌شوند. انشاءالله افراد بدون مدرك در قم باقی نخواهد ماند و مشكلاتشان حل می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × 5 =